Macam mana nak ‘deal’ dgn sifat buruk dalam diri??

My dear friends,

Nafsu yang ‘membunuh’ itu boleh ditundukkan dengan melakukan hal-hal yang bertentangan dengan apa yang disukainya.

Misalnya, ketika nafsu memerintahkan untuk bermalas-malas, kita harus bekerja lebih keras. Ketika nafsu memerintah untuk mementingkan diri sendiri, kita harus lebih banyak berkorban. Ketika nafsu memerintahkan untuk berbuat kikir (kedekut), kita harus menjadi lebih dermawan. (Inilah yang dinamakan mujahadah linafsih)

 

Sebenarnya…

Allah juga mengilhamkan kepada nafsu hati nurani (baik) yang menjadikan seseorang dapat mengendalikan nafsunya agar tidak memuaskan keinginannya yang rendah. di samping nafsu itu mendorong kepada kefasikan, ia juga mampu mendorong kepada kebajikan.

 

Dan hakikatnya…

Setiap orang mengetahui akan bisikan ini dan dapat mengenali perbuatan fasik dan perbuatan baik. Namun, hanya orang-orang yang takut kepada Allah yang dapat mengikuti hati nurani mereka.

 

Maka apakah yang menyebabkan orang-orang kafir, yang menentangmu (wahai Muhammad) datang berkejaran ke sisimu – (Sambil mereka) berkumpul berpuak-puak di sebelah kanan dan di sebelah kirimu. Patutkah tiap-tiap seorang dari mereka berharap supaya dimasukkan ke dalam Syurga yang penuh nikmat (sedang ia tidak beriman)? Tidak sekali-kali! (Mereka yang kufur ingkar tidak akan dapat memasukinya). Sesungguhnya Kami telah menciptakan mereka dari apa yang mereka sedia mengetahuinya.

[al-Ma’aarij 70: 36-39]

Kerana tidak takut kepada Allah, orang-orang kafir tidak memiliki kehendak untuk mengikuti hati nurani mereka, tetapi lebih cenderung untuk mengikuti nafsu mereka. Konflik kepentingan dan ketidak bahagiaan yang melanda masyarakat dan agama diabaikan, berkar dari individu-individu yang terjerat oleh nafsu mereka dan kepentingan diri mereka…

 

My dear friens,

Ayuhlah kita meninggalkan sifat-sifat seperti orang kafir (suka mengikut nafsu) tetapi latih diri untuk mempunyai sifat seperti Rasulullah s.a.w. Insha Allah.. Insha Allah, ada jalannya…. ke syurga ^^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

The Days I Wrote..

April 2018
M T W T F S S
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
%d bloggers like this: