Kluang RailCoffee is NOT HALAL ??

Walaupun tempat yang nak di “dine-in” tu

nampak ok2, dan RAMAI orang Melayu Islam makan,

pastikan ada sijil HALAL!

(This entry has been changed AGAIN on the 24th March 2011 because of the Very Latest News)

(And on 25th March 2011 read Harian Metro – Although the reporters didn’t specify which restaurant it is, we knew it)

Pengajaran

Walaupun tempat yang nak di “dine-in” tu nampak ok2, dan RAMAI orang Melayu Islam makan, pastikan ada sijil HALAL! Restoran Heidi di Jalan Kota Tinggi pun takde sijil halal, tapi Ramai Melayu makan kat situ..

Ingatlah, makanan yang ditelan akan diproses oleh organ-organ dalaman termasuk hati kita. Rasulullah kata:

“Ingatlah bahwa dalam jasad ada sekerat daging jika ia baik maka baiklah seluruh jasadnya dan jika ia rusak maka rusaklah seluruh jasadnya. Ketahuilah bahwa segumpal daging itu adalah hati” [Bukhari & Muslim]


Bila diri suka buat maksiat, tak solat, liat nak beribadah, pasti ada kaitan dgn pemakanan seharian. Makanan yang haram akan merosakkan hati lalu rosaklah seluruh jasad (di bakar api neraka?)

Wallah a’lam..

12 Comments (+add yours?)

  1. Visitor
    Mar 24, 2011 @ 01:51:37

    Just wondering, where did the news come from? Did it come from a trustworthy source?

    Reply

    • senseino
      Mar 24, 2011 @ 18:27:02

      Yes insha Allah.. I called Pejabat Agama Daerah Kluang to confirm the matter.. they said, bhg penyelidikan of JAKIM and even Jabatan Agama Johor did the analysis.. well, maybe it’s best if you search them online and call, you’ll be more assured insha Allah🙂

      Reply

  2. anonymous
    Mar 24, 2011 @ 12:56:33

    Oh nasib bek x rekomen kt kawan2 uni.. huuuu

    Reply

  3. Visitor
    Mar 24, 2011 @ 19:53:09

    so sad, heard the coffee’s so nice!

    Reply

  4. muslim brother
    Mar 24, 2011 @ 22:59:41

    I’ve called MAIJ daerah Kluang, and the Ustazah said they have performed that analysis but the result still not finalized yet, and she asked me to call her back for confirmation, insyaAllah I’ll call back may be after 2-3 weeks, or you can call this no. 07-7771242 or 07-7771240..The best thing we can do now is to avoid from having breakfast or lunch at that Kopitiam..wallahualam.^^

    Reply

    • senseino
      Mar 24, 2011 @ 23:13:04

      thank you so much brother.. so it seems the news weren’t 100% accurate yet?
      but since it brings syubhah, we better avoid it – until they get approved of Halal by JAKIM

      Reply

  5. nirnjar
    Mar 25, 2011 @ 08:55:23

    salam…. sudah jelas, jabatan agama islam keluang mengesahkan kandungan babi dalam kopi tu. Boleh baca metro muka depan ari ni… 25 mac 2011.

    Reply

  6. senseino
    Mar 25, 2011 @ 13:44:25

    antara petikan berita tersebut:

    JOHOR BAHRU: Sebuah kedai kopi popular di negeri ini yang beroperasi sejak kira-kira 70 tahun lalu dan dikunjungi lebih 80 peratus pelanggan beragama Islam rupa-rupanya menghidangkan kopi bercampur gelatin babi.

    Perkara menjijikkan itu terbongkar selepas Jabatan Agama Johor (JAJ) menjalankan pemeriksaan terhadap premis itu berikutan aduan orang ramai.

    “Sepatutnya orang Islam memastikan tanda logo halal sebelum memasuki sesuatu premis itu kerana dalam kes ini, tiada langsung logo berkenaan dipamerkan tapi pengguna Islam masih ke situ untuk menjamu selera.

    “Pada masa sama, pengusaha terbabit juga perlu lebih bertanggungjawab kerana premis perniagaan mereka sering dikunjungi pelanggan beragama Islam,” katanya.

    Sementara itu, jurucakap Persatuan Pengguna Bumiputera Johor Bahru berkata, pihaknya akan mengadakan perjumpaan dan perbincangan dengan pengusaha premis terbabit secepat mungkin dan menasihati pengusaha berkenaan supaya mempamerkan kandungan minuman dan makanan kepada pelanggan.

    “Sampai hati org bukan Islam buat mcm ni kat orang Islam… common sense la sikit.. duduk Malaysia, takkan tak tahu orang Islam TAK BOLEH makan campuran babi dan yang beralkohol… ish3”

    Reply

  7. InaAchik
    Mar 25, 2011 @ 14:45:11

    eh, my picture here! its ok… i HALAL kan…🙂

    hmmm… kalo dah xder logo HALAL, kira TAK HALAL je la kan…
    tapi tu la, nyesal ngan kelalaian diri… tgk org mkn, mkn… ibarat org terjun lombong, kite pon ikut terjun lombong skali! adoyai…

    this is my review:
    http://inaachik.blogspot.com/2011/03/betul-ker-kluang-railway-kopi-tak-halal.html

    hmmm… kalo dah xder HALAL, kira TAK HALAL je la kan…

    Reply

  8. muslim brother
    Apr 01, 2011 @ 14:57:26

    just for information..updates about Kluang railway coffee in Harian Metro today…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

The Days I Wrote..

March 2011
M T W T F S S
« Jan   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: