“Terkena Buatan Orang?” (Naudzubillahi mindzaalik!)

Text (lebih kurang) untuk kuliah 13 minit di bawah, klik di sini

Kuliah – Terkena Buatan Orang? 1/2

Kuliah – Terkena Buatan Orang? 2/2

“Dan saya ada satu amalan ringkas tapi begitu berkesan. Setiap hari selitkan doa ini dalam doa-doa harian kita. Guna bahasa Melayu saja sudah cukup.

“Ya Allah, Engkau patah balikkanlah segala rancangan jahat makhluk-makhluk yang berniat jahat kepada aku/ kami, kepada diri mereka sendiri dengan segera.”

Kalau ada orang niat jahat kepada aku, Kau patah balikkan.

Kalau Allah makbulkan, apa-apa yang orang nak buat kat kita, kena balik kat dia. Dia nak bagi kita sakit kaki, dia yang sakit kaki. Dia nak bagi perkahwinan kita gagal, esok dia nak kawin pulak susah. Kita doa supaya Allah patah balikkan. Doa begitu sudah, tak payah kita ambil tahu Siapa Yang Buat?

Dengan doa ini sebagai ikhtiar kita, insyaallah kemungkinan untuk kita terkena buatan orang adalah kecil.”

Sekali baca doa tu macam kejam pulak, sebab seolah-olah kita pulak yang ‘buat’ orang tu. Tapi kan, kita tak tahu siapa yang berniat jahat kat kita. Allah ni Maha Memberi. Bila dimintak orang yang berniat jahat tu, Dia bagi – segala perkara berlaku pun atas izinNya kan? Jadi, apabila permintaan jahat ‘orang tu’ dimakbulkan, mungkin doa kita juga termakbul, lalu di situlah mungkin benar pepatah “Buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat”

“…dan sesiapa yang berbuat kejahatan maka bahayanya akan menimpa dirinya sendiri; dan Tuhanmu tidak sekali-kali berlaku zalim kepada hamba-hambaNya.”

[Surah Fussilat 41:46]

Subhaanallah, maasha Allah… Astaghfirullah

“Sesiapa yang mengerjakan amal soleh, maka faedahnya akan terpulang kepada dirinya sendiri; dan sesiapa yang berbuat kejahatan, maka bahayanya akan menimpa dirinya sendiri; kemudian kamu akan dikembalikan kepada Tuhan kamu.”

[Surah al-Jaathiyah 45: 15]

Never underestimate the Power of Du'aa
PREVENTION IS BETTER THAN CURE. KLIK SINI UNTUK AMALAN AYAT-AYAT AL-QURAN SEBAGAI PENDINDING DIRI DARIPADA SIHIR.

About these ads

2 Comments (+add yours?)

  1. azrah
    Oct 11, 2010 @ 19:16:51

    salaam..

    he, saje nak komen sket2 je..

    ayah kite ada gak cite2 bab2 patah balik ni.. ini adalah kisah benar:

    Ada org(B) mengenakan A, then A guna khidmat bomoh.. bila bomoh tanya, “macam mana ni, nak hantaq balik ka?” then, A jawab, “hmm.. hantaq ja la balik, baru depa tau..” then, nak jadi ceritanya, B dikenakan balik.. dan kebiasaannya, bila dihantar balik, effectnya lebih teruk.. kata ayah kita, seolah2 dia akan kehilangan salah satu anggotanya.. sudahnya sampai meninggal B tu..

    then ayah kite conclude, jgn hantar balik perbuatan jahat esp sihir org lain ni.. kalau org tu tak semayang sebab kite hantar balik, takut dosanya kite plak yg kena tanggung.. sebab satu anggotanya seolah2 da takde kan..
    wallahu a’lam..

    konklusinya maybe kite just bykkan bsabar n beribadat n doa agar tak kena sihir2 ni.. well, its easy to say sbb tak pernah kena (na’udzubillah), tapi mmg kena byk2 sabar la kot ye.. aih.. time kat skolah pun, mengajar budak2 form 1 sgt menguji kesabaran, btol tak sya’? kadang2 tu mmg rasa mcm nak baling je pemadam papan itam.. then dalam pale pikir “Nabi kata jgn marah 3 kali..” hehe.. sabor je la~

    just sharing sambil usya page sya’ :) hope ur well n happy~ :)

    Reply

    • senseino
      Oct 12, 2010 @ 00:05:44

      salam’alaik azrah my love ^^

      trima kasih atas perkongsiannya, alhamdulillah ada masukan dari orang lain ni sangat bagus, sbb kte pun tak terfikir benda tu – logik jugak tu.. hmm

      takpelah, so mmg kena guna ‘shield’ yang Allah bagi… banyak, sangat banyak.. antaranya dzikr ma’thurat pagi petang, amal dengan kefahaman potongan2 ayat dlm bhg 2 ‘Terkena Buatan Orang (ye2 je)” selain daripada dooooo’a do’a do’a =)

      btw, perkara mcm ni kte takleh pasrah n biarkan diri di’selubungi misteri’, selain terus bersabar, berdoa, perlu juga usaha cari jalan mengatasi, sbb takut2 penyakit tu akan lebih parah dan menyusahkan kite utk beribadah.. kan? huhu

      tapi thanx sgt2 sbb sudi sharing..
      well, sharing is caring kan.. caring is loving.. loving is everything (cewah)

      ps: dah beli dah buku, tinggal nak pos ke kamu (tungguuuu~) ;)

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

The Days I Wrote..

September 2010
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 556 other followers

%d bloggers like this: